Co můžete dělat, když máte nepřizpůsobivé sousedy?

Co můžete dělat, když máte nepřizpůsobivé sousedy?

Kromě výběru správné nemovitosti je pro spokojené bydlení důležité mít i dobré sousedy. Ať už bydlíte v bytě nebo v domě, mít dobré sousedy je k nezaplacení. Vždyť hluční nebo problémoví sousedé mohou vážně poškodit vztahy a ovlivnit kvalitu bydlení a života jako takového. Zvláště pokud bydlíte v bytovém domě, kde se sousedům a jejich zvykům nelze tak snadno vyhnout. Dá se s tím něco dělat?

Pokud nepomáhá domlouvání, ani pomoc policie nebo právní kroky, existuje ještě jeden způsob, jak se vypořádat s neukázněnými sousedy v bytovém domě. Jedná se o návrh na nařízení prodeje bytu nebo nebytového prostoru, kdy soud může rozhodnout o nařízení prodeje. Toho lze využít právě v případě, že neukázněný soused omezuje nebo brání ostatním vlastníkům ve výkonu jejich vlastnických práv. Přesněji řečeno pokud některý z vlastníků své povinnosti porušuje „způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek“, i přesto, že mu byla podána žádost ze strany společenství vlastníků jednotek.

Návrh na nucený prodej bytu však musí podat pouze společenství vlastníků jednotek, nikoli pouze jednotlivý bytový vlastník, kterému neukázněný soused znepříjemňuje život. Je však třeba počítat s tím, že k tomu, aby bylo možné u soudu prokázat, že soused skutečně způsobil problémy, které ovlivnily stav vašeho bydlení, bude nutný výslech více vlastníků bytů.

Často však není problémem sám pronajímatel, ale nájemník, který v dané nemovitosti bydlí. Dotčení sousedé se zpravidla nejprve obracejí na vlastníka bytu, ale pokud kroky učiněné vlastníkem nevedou k nápravě, je možné požádat i o prodej nemovitosti, a to právě z důvodu nevhodných nájemníků.

Pokud se potýkáte s problémy se sousedy, snažte se nejprve podniknout kroky, které by mohly vést k nápravě vztahů nebo chování, a možnost podání návrhu na nařízení prodeje nemovitosti zvolte až jako poslední možnost, když už není jiná možnost.

Karel Hrubý
Autor: Karel Hrubý

V realitách pracuji již více než dvě desetiletí. Vím, že se vždy u každého obchodního případu jedná o důležitý životní krok mého klienta a proto se snažím, aby byla moje práce vždy odvedena na té nejlepší špičkové úrovni.

S klienty vždy hovořím o jejich plánech a snech, snažím se pomoci najít to nejlepší řešení.

Každou svěřenou nemovitost připravuji na profesionální nafocení (tak zvaný Home Staging), v případě prodejů, nechávám vyrobit i 3D virtuální prohlídky.

Samozřejmostí mé práce je propagace nemovitosti na nejnavštěvovanějších inzertních serverech, sociálních sítích i oslovení velkého množství investorů, se kterými dlouhodobě spolupracuji.

Svým klientům zasílám pravidelný týdenní report, aby byli vždy informováni o množství zájemců, případně v jaké fázi se prodej jejich nemovitosti právě nachází.

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u šálku čaje či kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení